Тестирајте го вашиот панграм

Неискористени букви:

А Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш
 

Примери за панграми:

  • Куц џин запиша стихче в тиња: Ѕид љуби рѓа, гол маж ќејф.
  • Грст воздух фали меѓу ноќен пејзаж и љубов ко луња од ѕвонци на џин-кочијаш.

Што е панграм?

ПАНГРАМ е реченица што ги содржи СИТЕ букви од азбуката. Вакви реченици постојат за многу светски јазици, исто така и за македонскиот. Идеален Панграм би била онаа реченица која ги содржи сите букви употребени само по еднаш, а сепак да има некаква смисла.

Ова е многу веројатно невозможно да се постигне но ајде да се обидеме да склопиме Панграм реченица составена од најмал број букви.